Om system

Människan är en del av systemet, människan skapar systemet och systemet formar människan som återskapar systemet igen och igen…

Vilket system?

Jag pratar framförallt om organisationer och samhälle, men det kan gälla i familjesystem också – där roller fylls, identiteter och personligheter skapas. Förstabarn-, mellanbarn-, minsting- och ensambarn-skillnader känner många till, föräldraroller som fylls av äldre barn när en eller båda föräldrarna inte klarar av sin roll. De finns överallt, systemen som formar oss – strukturer och kulturer, former och normer, krav och förväntningar…

Apor är spännande djur, de har visats lära nykomlingar till sitt ap-i-bur-system att ”sådant gör vi inte här, det kanske funkade i ditt förra apsystem, men här gör vi inte så”… På något sätt känner jag igen det från en del människosystem…

Hela historien går ungefär så här:

Någon forskare gav helt oanande, stackars apor en kalldusch om de gick till ett särskilt ställe i apburen och försökte ta bananerna han/hon lagt där. Snart lärde de sig att undvika duscharna och de lärde andra som kom till buren att inte ta bananer därifrån. Snällt, för de nya aporna slapp ju själv prova duschen för att lära sig. Forskaren tog bort duschen men aporna lät bananerna vara ändå. Också helt naturligt. Nya apor kom och gamla försvann. Till slut fanns det bara apor i buren som aldrig själva upplevt duschen, men de fortsatte lära ut att man inte skulle ta bananer från det ”farliga” stället.

Det som från början var ett agerande med en naturlig konsekvens blev en regelstyrning med straff som (kanske) blev en norm (om nu apor har värdesystem).

Om det blir en norm så blir ifrågasättande knappt möjligt längre, det bara ”är så”, det är så inkorporerat i systemet att individerna i systemet tar det som en del i sin roll, eller personlighet eller till och med sin identitet.

När människan (egentligen) vill förändra ett system så försöker man ofta göra det inom systemet självt, med tankar, känslor, agerande, verktyg som hör systemet till, och med det är det väldigt svårt att åstadkomma en verklig förändring.

Man måste ut, upp, ovanför. Helikopterperspektiv, out-of-the-box-thinking, metaperspektiv…  Titta, ifrågasätt, analysera, tillför kunskap, tänk nytt, lär, reflektera, syntetisera och förändra.

Vad har du anpassat dig till, vad har du lärt dig; på jobbet, i samhället, i skolan, i familjen – om dig själv, om hur ”man” ska vara, om hur ”man” ska jobba, om hur ”det fungerar”?

Annonser

2 Replies to “Om system”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s