A compassionate society?

***
Här hade jag en 50 sekunder kort filmsnutt (där länken slutat fungera) där George Lucas bl.a. säger: ”The legal system, the financial system, the political system… they’re all based on winner take all. That’s not a good society, that’s not a good culture. That’s a culture built out of a caveman mentality where the guy with the bigger hammer wins. That’s not a good society.. What we want to do is what’s best for everybody in the society. We want to build the best society where everybody gets the best possible life they can have.”

När jag tittade på dessa sekunder hann jag förutse den sista frågan på ett ungefär: ”Vad kallar du det här, kallar du det demokrati, socialism..”? Reportern verkar liksom febrilt försöka få in det han hör i något han skulle kunna förstå vad det innebär. ”Är det inte någon typ av kommunistisk diktatur du pratar om?”, hade han nog lika gärna kunnat fråga…

För det går liksom inte riktigt att förstå för många, att vi skulle kunna ha ett helt annat sätt att leva. Ramarna är satta, som om de alltid funnits och alltid kommer finnas.

Många tänker nog inte som jag kring det här t.ex.: det vi tror att systemet är till för att förhindra, skapar systemet. När jag först läste om skolfängelser i USA kunde jag t.ex. inte låta bli att tänka: jaha, de kommer helt klart att hitta personer som de kan fängsla. Den här lösningen kommer troligen skapa mer av det problem den skulle lösa, det kommer skapa fler ”brottslingar”.
För att vi människor fungerar så att vi fyller roller och där riskerar man skapa ett ”void” … (”Häpp, häpp, vi har en roll som ungdomsbrottsling öppen för sökande! Någon? Någon..? Sök nu!”).
För att man får fokus på frågan och ”ser” mer brott, osv. Det är the law of attraction men utan någon magi. [Jag har inte kollat upp detta men googlar lite nu i all hast och hittar något snarlikt… “Many states have adopted policies of increasing police presence in schools which has led to an increase in juvenile arrests for relatively mild infractions. If this leads to an increase in juvenile detention, which seems likely (…)” Se mer här.]

Många tror att om vi röstar på ett parti som tar höga skatter och kallar sig solidariskt och vi klappar oss själva på axeln som svenskar för att vi är så solidariska som land så är vi på något sätt solidariska som individer… på en abstrakt nivå, som en del av det vi använder för att identifiera och beskriva oss med, men kanske inte i handling. Men det jag tror att systemet gör är säger till oss ”vi litar inte på att ni skulle vara solidariska och visa medkännande med andra så vi tar lite av era pengar och är solidariska åt er (på det sätt som passar oss)”. Vad skapar man med det budskapet?

Vad gör det med människor att leva så här? Jag tror att det tar bort medkännande, jag tror att det vårt system gör med oss är att göra oss mindre solidariska. Hela systemet är byggt på en människosyn som X-teorin, den som säger att lathet och egoism är det djupt mänskliga, inte den som säger att medkännande och omtanke är det mänskliga och att eventuell egoism drivs av behov och lathet en följd av brist på motivation.

Hänger ni med? Jättekort då. Jag tror att systemet gör människorna till något som gör att systemet krävs för att kontrollera människorna. Ungefär så. Enkelt.

Och om vi ser utanför systemet? Om vi använder vårt common sense och försöker skapa ett system från scratch, med den kunskap vi nu har om vad som de facto är det djupt mänskliga (vilket alltså lutar med åt Y-teori då, som säger ungefär att vi är snälla mot varandra och vill förverkliga oss själva) var landar vi då?

Ska vi fortfarande tro att människor inte skulle ta hand om varandra? Ska vi fortfarande stuva in folk i fack och nedvärdera spirande hopp om självförverkligande om det inte passar in i mallen? Osv osv…

”Nej, det låter ju inte bra när du säger det så där…”

Jag har hög tro på att vi kommer fixa det. Men som med alla stora transformationer och paradigmskiften ska vi ju vänta till krisen är riktigt nära innan vi börjar förändringsresan. Vi måste känna att vi har tillräckligt mycket att vinna på att ens börja undersöka så stora förändringar, d.v.s. det måste ha blivit riktigt stora sprickor i det nuvarande systemet. Kanske är vi där snart… Fast nja, nej, vi kämpar för att hålla båten/båtarna flytande så länge vi bara kan. Nuet är nog bara en liten krusning på vattenytan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s