Om Sarah

Hur presenterar man sig bäst? Jag har alltid hatat de där ”laget-runt-presentationerna” när man hamnar i en ny gruppkonstellation. Jag tror sällan jag vet vad jag sagt efteråt, troligen har jag sagt det väldigt fort, utan att andas men förhoppningsvis har jag träffat rätt på vad jag heter och kanske vad jag jobbar med. Vad man jobbar med kan säga en hel del om vem man är, eller inget alls. För mig säger det nog något…

Jag är civilingenjör i teknisk fysik och påbörjade en forskarutbildning i fysik, men insåg efter ett tag att jag ville göra något annat, och ändrade riktning mot kvalitet, ledarskap och organisationsutveckling.

Det säger något om mina intressen och en del om var jag bör besitta kunskap, även om det förstås inte finns några garantier – jag har i alla fall glömt nog mycket fysik för att återigen tycka den är intressant på en mer populärvetenskaplig och filosofisk nivå. Och även om jag känner lite ångest inför att uttrycka åsikter kring t ex huruvida vi lever i en verklig verklighet eller mer av en illusion, så känner jag att det är mer ok nu, än när jag hade fysik som yrke. ”Vad andra tycker” är en social press som jag ogillar skarpt, men som jag inte helt har gjort mig fri än.

Min resa inom personlig utveckling har gått parallellt med den yrkesmässiga, och har vid olika tidpunkter haft olika fokus och kraft, men den har varit med mig sedan jag var kring 20 år gammal, och den kommer aldrig att sluta.

Det var intresset för personlig utveckling som ledde mig mot ett intresse för psykologi och beteendevetenskap och när jag i min första (och enda) kurs i pedagogik såg kopplingen till lärandet och hur hjärnan fungerar hade jag tagit första steget mot min övergång från fysik till förändringsarbete. Jag tog steget via funderingar på att bli lärare och mitt första jobb efter jag bytt inriktning var passande nog på ett utbildningsföretag.

Funderingar kring beteendevetenskap och psykologi leder lätt in på ett intresse kring samhällsutveckling och -kultur. För vem är jag om jag gör mig fri det min uppfostran, kultur och mitt samhälle lärt mig och styrt mig mot?

Här kopplas mitt intresse för skola och lärande in igen – för med rätt skola har vi en möjlighet att diskutera och omdefiniera de normer och modeller som leder oss på fel väg. (Att vissa skolpolitiker styr åt fel håll genom att UTGÅ från dagens, och till och med gårdagens, normer och värderingar och syn på motivation och disciplin ger mig inga mysiga känslor om vi säger så).

Jag är i grunden mycket mer av en analytiker som söker nya insikter än en färdig tvärsäkerhetsexpert, men när det gäller vissa saker kan jag nog framstå som det senare.. när kunskap inom flera olika områden sammanfaller med värderingar och ”känsla” kan det vara svårt att rucka på övertygelsen. Att analysera innebär att bryta ner, men självklart handlar min drivkraft mer om att syntetisera, bygga upp ny förståelse, se nya sammanhang – och som snart 40 år gammal har jag hunnit se och bygga en del.

Men som läsare är du självklart mer än välkommen att ge mig nya insikter eller försöka rucka på mina övertygelser. 🙂

Annonser

One Reply to “Om Sarah”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s